Työntekijöiden osaaminen on kaikenkokoisten organisaatioiden tärkeää pääomaa, ja sen tunnistaminen, ylläpitäminen, vahvistaminen ja kehittäminen vaikuttavat suoraan organisaation toimintaan. Työntekijöiden osaaminen muodostaa aineettoman kilpailuedun muihin samalla alalla toimiviin organisaatioihin.
Osaamisen johtaminen on päämäärätietoista ja johdonmukaista organisaation osaamispääoman kehittämistä. Sen tulee pohjautua työyksikön perustehtävään, visioon ja strategiaan. Osaamisen johtamisessa yhdistyvät työntekijöiden osaaminen sekä organisaation osaaminen ja tavoitteet. Tavoitteena on osaamisen hallinta ja sen kehittäminen. Osaamisen johtamiseen kuuluukin kokonaisuutena ohjata ja kontrolloida kaikkea tietotaitoa ja kokemusta, mikä on jo olemassa, hankittavissa ja muutettavissa.
Jotta osaamisen kehittäminen olisi tuloksellista ja vaikuttavaa sen tulee olla tulevaisuuteen tähtäävää suunnitelmallista kehittämistä ja osaamisen ylläpitämistä. Pelkkä osaamisen kehittäminen ei riitä, samalla tulisi kehittää kulttuuria ja ilmapiiriä sekä johtamista ja organisaation järjestelmiä. Lisäksi on tärkeää huolehtia työhyvinvoinnista ja motivaation säilymisestä.
Osaamisen johtaminen sisältää:
Osaamisen johtaminen sote-alalla voidaan jakaa työympäristöön-, työntekijään- ja esimieheen liittyviin tekijöihin sekä osaamisen johtamisen hallintaan. Työympäristöön liittyviä tekijöitä ovat mm. ilmapiirin, kulttuurin ja yhteistyön merkitykset. Työntekijään liittyviä tekijöitä ovat mm. myötävaikuttavat ominaisuudet, kuten työhön sitoutuminen, vuorovaikutustaidot ja sosiaaliset taidot sekä muutosvalmius ja priorisointikyky ja tietotaito. Esimieheen liittyvät tekijät koostuvat lähiesimiehen myötävaikuttavista ominaisuuksista, tehtävistä, vuorovaikutusosaamisesta ja johtamisosaamisesta. Osaamisen johtamisen hallinta koostuu osaamista edistävistä menetelmistä, osaamisen johtamisen haasteista ja osaamisen johtamisen tavoitteista.
Olemassa olevan ja tarvittavan osaamisen välisen kuilun kaventamiseksi organisaatiossa on hyvä tehdä osaamisen kehittämisen suunnitelma. Kehittämissuunnitelmaan tulevat osaamisen osa-alueet määräytyvät osaamiskartoituksen tulosten ja organisaatiotasolla määritellyiden osaamistarpeiden mukaan. Menetelmiä osaamisen kehittämiseen on erilaisia riippuen kehitettävästä osaamisesta. Osaamisen kehittämisen menetelmiin kuuluvat muun muassa,
Sisukodissa Varsinais-Suomessa otettiin käyttöön uusia työn kehittämisvälineitä: kehityskeskustelut, osaamiskartoitus ja vertaisarvioinnit
Seuraavaksi keskitymme palautekulttuurin luomiseen, Sisukodin johtaja Pia Päivärinta sanoo.
Teksti: Tia Yliskylä, kuvat: Pia Päivärinta/Sisukoti